Sallinen Kari

Kari Sallinen oli suunnistanut vuoden 1981 maailmanmestaruus kilpailuissa neljänneksi.  Sallinen oli vuoden 1985 alkupuolella siirtynyt Hiidenkiertäjiin. Uuden seuran ja Suomen edustajana hän oli maajoukkueen mukana ottamassa tuntumaa syksyn MM-kisoja varten Australiassa. Uusien maisemien harjoituskilpailuissa Sallinen oli sijoittunut lupaavasti toiseksi ja kolmanneksi. Rohkaisevaa, sillä kisatuntumaa olivat ottamassa myös kovat norjalaiset. Mieheltä oli lupa odottaa, sillä hän oli sijoittunut jo vuoden 1981 MM-kisoissa neljänneksi ja vuonna 1983 hän oli 5. Suunnistuksen yhdennettoista MM-kilpailut käytiin syyskuun 2-6 pnä. Bendigo Cityn lähimaisemissa, n.150 km. Melbournesta luoteeseen. Itse kilpailuissa, voitiin todeta yli kymmenen vuoden määrätietoisen valmennuksen ja tarkan suunnistuksen tuoneen 25-vuotiaalle Kari Salliselle maailmanmestaruuden. Hän oli voittanut toiseksi tullutta norjalaista lähes kaksi minuuttia. Kari arvioi menestyksensä perustuneen kartanlukutaitoon, keskittymiskykyyn ja hänelle erinomaisesti sopivaan rataan. Miesten 19 vuoden odotus henkilökohtaisilla matkoilla oli realisoitunut vihdoin MM– kullaksi. Kotimaisen urheiluvuoden tilinpäätös arvioi Sallisen maailmanmestaruuden ”vuoden urheilija”-listalla viidenneksi parhaaksi. Sallisen suorituksen arvoa nostaa se, että hän  oli  ensimmäinen suomalainen miessuunnistaja joka oli voittanut maailmanmestaruuden henkilökohtaisilla matkoilla.

Seuraavana kesänä Sallinen voitti MM-arvolle sopivasti SM-kisojen 15 km. Tammisaaressa. Petri Forsman voitti nuorten sarjassa SM– hopeaa. 

Sallinen voitti  suunnistuksessa pitkien matkojen Suomenmestaruuden vuonna 1987. Ranskassa suunnistuksen MM–kisojen yhdeksäs sija oli Salliselle pettymys. (www.hiidenkiertajat.fi/hiidenkiertajat/historia, LU 5.9.1985, 6.7.1986))

Kari Sallinen oli verestellyt taitojaan Ramin Rastimaililla syksyllä 2009. Hän oli voittanut Liessaaren kivan kisan, jossa oli 42 + 3osallistujaa. (LU 21.10.2009)

Teksti. Eino Alhola

Vieritä ylös