Ennev vanhaa Lohjal (25)

Vanhaa Lohjaa. Kauppalan keskustaa seitsemän vuosikymmentä sitten. Oikeassa alakulmassa Ungernin talo, jossa toimi hautaustoimisto sekä sotien jälkeen veljesten Talous ja Rakenne -niminen myymälä. Suurlohjan- ja Vihdinkadun kulmassa ”Seudun” päämyymälä ja siinä kiinni korkeampi Osuusteurastamon liha- ja maitokaupan talo. Näistä vasemmalla iso hotellirakennus, jonka omisti Aarne Söderling, Jaakko Saajoksen isä. Söderling toi rakennuksen Terijoelta ja harjoitti siinä hotelli- ja ravintolatoimintaa. Talo tuhoutui tulipalossa 1955, jolloin sen omisti jo Lohjan Seudun Osuusliike. Kuvakortin kääntöpuolella on teksti: Lohja 8/5 45. Lohjan työväen Näyttämö tulee Vallilan työväentalolle näyttelemään Kreivitär Marizaa 13/5 illalla. Kortin saaja on Neiti Airi Ranta, Helsinki, Flemingink. 14.

Kuva on 1930-luvulta, sillä 1939 rakennettua Osuusliike Keon varastoleipomorakennusta ei vielä ole, mutta 1929 valmistuneet Laurinkatu 50: ssä oleva ns. Apteekkitalo sekä Lohjanlinna ovat jo olemassa. Näiden lisäksi kuvan taloista ovat jäljellä ainakin

Kansallisosakepankin talo, Laurinkatu 52, jossa oli Tehtaankadun puolella pieni Äijälän paperikauppa. (Rak. 1925).

Lohjan yhteiskoulu (1917, lisäosa 1925). Taloon tehtiin alunperin keskuslämmitys.

Vihdinkadun talot 4 ja 6, joista 4:ssä on toiminut Mattsonin liike ja 6:ssa talvisodan jälkeen Hangon Talouskauppa. Vihdink. 4 on tuotu Terijoelta n.-25.

Kanttori-urkuri Antero Lintuniemen asuintalo, valkoinen matala rakennus kuvan oikeassa alakulmassa. On kerrottu, että Lintuniemen tuodessa esikoistaan Raimoa kotiin synnytyslaitokselta hän laski pojan ensimmäiseksi pianon koskettimille. Kuten tunnettua Raimo Lintuniemestä tuli erinomainen musiikkiasiantuntija.

Villi Kriikunan talo Lindkullanmäen päällä, jonka rakennuttivat Kiviniemen sisarukset Olga, Aina ja Hilja.

Kirkonharjan yläpuolella näkyvä Reson talo Tytyrinkatu 4. Talossa oli 1930-40-luvuilla majoitettuna yhteiskoululaisia, jotka asuivat etäällä koulusta, mm. Nummella.

Tehtaankadun ja Karnaistenkadun kulmassa oleva vaalea taitekattotalo, jossa toimi ennen sotia Heiskasen ruokatavarakauppa. Talon kauniisti tehty entisöimistyö on meneillään.

Karsuntuntien varrella kuvan oikeassa reunassa olevat neljä vaaleata taloa rannan tuntumassa ovat vasemmalta Ahlforsin talo, Edvard Lindbergin talo sekä Sandellin talo ja viimeisenä oikealla kaksikerroksinen rakennus, jossa toimi ennen sotia Laineen kauppa.

Kirkonharjasta yläviistoon vasemmalle näkyy Kiviniemen päärakennus vaaleana metsän reunassa. Se on rakennettu 1800-luvulla, mutta laajennettu 1911.

Nahkurinkatu 10, ns. Seppälän kivitalo näkyy vasemmalla Laurinkadun ja vaneritehtaan puolivälissä. Se on rakennettu 1920-luvun lopulla. Siitä vasemmalla nyt jo purettu vanha apteekkitalo. -Myös ”Lutterin” talo näkyy kuvassa.

Pentti Eertamo 26.6.2008

 

Vieritä ylös