Ennev vanhaa Lohjal (24)

Näyttelijät rivissä. Lohjalaisen valokuvaaja B.Malkon kuva Lohjan Työväen Näyttämön Tukkijoella-näytelmästä 1930-luvun puolivälin tienoilla. Näyttelijöitä vasemmalta: Nestori Veikkola, teatterinjohtaja Eino Weckström, Hugo Kuitunen, Karin Wallentin (6.), Martti Saaristo, Elna Vehniäinen (10.), Aino Veikkola, Anja Eertamo, Paavo Wallentin, Lasse Nygren, Kaarlo Alenius (16.), Liisa Alenius (19.), Antti Linden, Tauno Nordberg, Lemmikki Helenius, Niilo Renvall, Sulo Linden, Ilmi Ranta, Yrjö Veikkola (ylh.). -Lohjan työväentalon juhlasali täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Lohjankylään perustettiin työväenyhdistys 1899, mutta se joutui lopettamaan toimintansa, koska kuvernööri ja senaatti eivät vahvistaneet sen sääntöjä. Pari vuotta myöhemmin tehtiin uusi yritys, kun Lohjan työväenyhdistys perustettiin kesällä 1905. Samana vuonna perustettiin sen yhteyteen näytelmäseura, joka esiintyi aluksi kunnantalossa – myöhemmin kansakoulun juhlasali – kerätäkseen rahaa työväentalon rakentamista varten. Jo 1906 rakennettiinkin Lohjalle työväentalo, kooltaan 14 x 8 metriä; se muodostaa nykyisen työväentalon Kalliokadun-puoleisen osan.

Pari vuotta myöhemmin taloa laajennettiin tuntuvasti rakentamalla siihen tilava juhlasali näyttämöineen. Näin näytelmäseura sai oman tyyssijan. – Näytelmäseuran perustajana voidaan pitää Lohjalle Turusta muuttanutta Hulda Frabackaa, joka toimi siinä ansiokkaasti vuosikymmeniä. Vuonna 1923 näytelmäseura muutettiin Lohjan Työväen Näyttämöksi ja sen ensimmäiseksi johtajaksi kiinnitettiin Valle Sarola. Edellisvuonna työväentalo oli laajennettu ja muutettu nykyiseen muotoonsa.

Lohjan Työväen Näyttämö julkaisi esittelyvihkosia näytäntökausittain ja myi niihin paikallisille yrittäjille mainostilaa. Seuraavassa poimintoja näytäntökauden 1952-53 esitteestä.

Aleksis Kiven Nummisuutarit-komediassa esiintyivät Paavo Wallentin, Viljo Karhu, Aino Mäkelä, Kauko Lindroos; Leo Pentti, Matti Brandt, Paavo Saaristo, Elna Vehniäinen, Veikko Tenhovirta, Viljo Ihantola, Lasse Nygren, Kullervo Pouta-aho, Marjatta Paananen, Urpo Simola, Veera Virtanen, Ismo Linden ja Tuulikki Karhu.

Esitteessä ilmoittivat mm. Uudenmaan Auto oy; OTK:n Aurotuote; Paavo Vanne, Laurinkatu 54; Lohjan Elektroautola; T:mi G.W.Sundman, Laurinkatu 46; Lehtovirta O.Y., Torikatu 7; Akku- ja Radioliike J.Lindblom, Koulukatu 4; Kampaamo Lilja Lindholm, Kalevankatu 4; Kampaamo Sylva, Laurinkatu 56; Liha- ja Siirtomaatavara 0.Y.; Lääkäri Yrjö Leikola, Karstuntie 6; Valokuvaamo Koistinen; Haikarinniemen Retkeily- ja Viikonloppumaja; Pohjoismaiden Yhdyspankki, Lohjanlinna; Kemikalio Lohja, Säästöpankin talo; Lohjan Radio, Laurinkatu 53; Lohjan Apteekit; Lohjan Kumija Matto Oy, Laurinkatu 43; Y. Puisto; Muotiliike Saison, Säästöpankin talo; Osuusliike Keko…

 

Pentti Eertamo 12.6.2008

Vieritä ylös