Ennev vanhaa Lohjal (20)

Näkymä Suurlohjankadun alkupäästä todennäköisesti 1953. Edessä on Maulan talo nyk. Suurlohjankatu 5:n paikalla. Taustalla Haikarinniemen ja Liessaaren välinen salmi, jossa ei vielä ole siltaa. Liessaaren uimala ja silta valmistuivat 1954. Haikarinniemeen rakennettiin pian sotien jälkeen tanssilava, joka oli tien oikealla puolella noin sata metriä ennen niemenkärkeä.

Edessä oleva talo sijaitsi Suurlohjankadulla nykyistä Euromarketia vastapäätä. Sen omisti 1920-luvun alkupuolella Lohjalle Viipurista muuttanut tekstiilialan kauppias Edvard Maula. Hänellä oli kolme lasta, jotka kävivät Lohjan yhteiskoulua 1930-luvulla ja työskentelivät isänsä liikkeessä, tytöt Heli ja Hilppa apulaisina ja Pentti myöhemmin myös kauppiaana.

Maulan talon takana oleva tumma rakennus, punamullalla maalattu, on valmistunut 1769 vanhemmalta eli vasemmanpuoleiselta osaltaan. Siinä toimi Lohjan pedagogio eli maaseutukoulu vuoteen 1816 asti. Varhaisin maininta koulusta on vuodelta 1659. Rakennus siirrettiin Lohjanmuseon alueelle 1971.

Lohjan ruotsinkielinen kansakoulu toimi talossa 1870-luvulta 1950-luvun loppuun, jona aikana siihen rakennettiin matalampi lisäosa. Em. rakennukset ovat tässä, noin 55 vuotta sitten otetussa kuvassa suunnilleen sillä paikalla, missä nykyään on Osuuspankin toimitalo.

Koulutalosta seuraava, valkoinen taitekattotalo sijaitsi miltei keskellä nykyistä Kauppakatua; siinä aloitti 1940-luvulla toimintansa Lohjan Uusi Apteekki. Seuraavassa talossa Hilda Enqvist avasi Lohjan ensimmäisen paperikaupan 110 vuotta sitten, ja sitä seuraavassa talossa oli jo ainakin 1930-luvulla Helsingin-OsakePankin konttori, jota ennen siinä toimi Liittopankki.

Siirretyn Pedagogiotalon lisäksi kuvan rakennuksista ovat jäljellä:

– Lohjan Helmi vasemmassa yläkulmassa; rakennettu nelikerroksiseksi 1937 ja korotettu kuusikerroksiseksi 1946.

– Siitä oikealla Postikadun ja Nahkurinkadun kulmassa oleva asuintalo Postikatu 10, rakennettu 1950-luvun alkupuolella.

– Sundmanin liike- ja asuintalo Laurinkatu 46 (pyöreä katonosa), rakennettu 1926.

Kuvan keskellä on suurin kansakoulun kolmesta rakennuksesta, jossa oli neljä luokkahuonetta ja kaksi opettajien asuntoa, Frans Läntisen ja Otto Kososen, aikaisemmin Ilmari Sippolan. Lohjan Helmestä oikealla on Toivolan kivitalo, jonka paikalla on nykyinen Sykkeen talo. Toivolan kivitalossa on sijainnut mm. Länsi-Uusimaan toimitus ja kirjapaino.

Vainion kauppatalo näkyy Helmen alapuolella ja siitä oikealla liikemies Nestor Wejbergin asuintalo. Kuvassa myös näkyvä muuntajarakennus oli Torikadun varrella.

Pentti Eertamo 17.4.2008

Vieritä ylös