Ennev vanhaa Lohjal (12)

Vanhaa Lohjaa. Torinäkymä 1800-luvun lopulla

Kuvan keskellä on Pitkäniemen kärki. Niemi on vielä luonnonvaraisessa tilassa eikä siinä ole edes apteekkari Aschanin komeaa huvilaa, josta tuli 1906-07 rakennetun selluloosatehtaan konttori. Kuva on todennäköisesti 1800-luvun loppuvuosikymmeniltä ja otettu nykyiseltä Kalliokadulta. Torilla tehtiin kauppaa vain lauantaisin ja yhtenä kauppatavarana näyttää olevan heinä, jota Lohjankylän hevosajurit ja lehmänomistajat ostivat.

Kuvan kaikki talot on jo ajat sitten purettu, mutta muistan niistä melkein kaikki. Oikealla olevaa pientä taloa laajennettiin myöhemmin ja siinä toimivat 1930-luvulla Ketolan kello- ja kultaliike sekä Mattssonin hattukauppa. Sen takana näkyy nykyisen Seppälän liikkeen paikalla sijainneen liikerakennuksen katto. Siinä olivat myöhemmin mm. Olavi Hillnerin kenkäkauppa, Toivo Hillnerin nahka-alan myymälä, Trikoo-Osala, Lohjan urheiluliike ja Lohjan maalikeskuksen myymälä. Torin laidan pitkä, harmaa rakennus rapattiin myöhemmin valkoiseksi, ja siinä toimi Pohjanheimon kauppa ja kahvila, sen jälkeen Fanny Järvisen pesu- ja silitysliike ja lopuksi Lehtovirran tukkukauppa.

Laurinkadun ja Torikadun kulmassa on kelloseppä Marttisen liike- ja asuintalo, jossa on vaalea, puolipyöreä eteinen. Tämän edessä olevan talon omisti Kaarlola jo ainakin 1930-luvulla. Kaarlolan talon edessä näkyy osa hyvin pienestä suutarin mökistä.

Keskellä olevan mustakattoisen, osittain valkoseinäisen, talon omisti Hillner. Siinä toimi Lohjankylän Osuuskauppa 1904-09. Vuosisadan puolivälissä talossa oli Oksasen ja Ylanderin huonekaluliike Lohjan sisuste. Yläkerrassa oli vuokra-asuntoja. Talon takaa vasemmalla pilkottaa kanttori Kylanderin asuintalo. Siinä sijaitsi ennen sotia kauppalan kirjasto, hoitajanaan opettaja Maija Lamberg, myöh. Louetkari.

Hillnerin talon edessä on rykelmä erilaisia ulkorakennuksia. Alueella toimi kauan myös paja, jossa viimeisenä seppänä oli Vikstedt vielä 1930-40 -luvuilla. Hän asui perheineen kauppalan kirjastorakennuksessa ja hoiti siinä myös talonmiehen tointa. Alueelle rakennettiin sirpalesuoja syksyllä 1939 talvisodan uhatessa.

Lohjankylän väkiluku vuonna 1890 oli 421 ja koko Suomen suuriruhtinaskunnan noin puolet maamme nykyisestä väkimäärästä.

Lisäys Ennev vanhaa Lohjal – kirjoitukseen 13.12.: valkolakkinen on Kirsti Laaksonen, hänestä vasemmalla Maire Lamberg, hänestä oikealla Liisa Ollikainen, Sirkka Ollikainen ja Eeva Forsström. Joulupukkina Vihtori Kanerva. Kyseessä ei ole koululuokka.

Pentti Eertamo 27.12.2007

Vieritä ylös