Ennev vanhaa Lohjal (7)

Liikennettä kauppalan pääkadulla 1950-luvulla.

Kuvan kortti on leimattu Lohjalla 13.6.1955. Sodan päättymisestä on kulunut jo kymmenisen vuotta, ja maa on vähitellen elpymässä, mikä näkyy Lohjan kauppalan pääkadullakin. Yksi henkilöauto on tulossa, toinen menossa. Shellin bensiiniasemalla asioi lisäksi kuorma-auto.

Kadun oikealla puolella näkyy kaksi liikennemerkkiä, joista toinen kieltää kääntymisen Torikadulle, toinen pysäköimisen Torikadun ja Ilmarinkadun väliselle osalle. – Tietosanakirjan mukaan ensimmäisen Suomeen tuotetun auton omisti kamariherra Hjalmar Linder (1900). Vuonna 1939 maassamme oli lähes 52 000 autoa, mikä määrä ylitettiin vasta 1950-luvun alkupuoliskolla.

Kuvassa oikealta Otto Peisan omistama T:mi Marttisen kelloja kultaliikkeen talo; pieni yhden perheen asuintalo, jossa ennen sotia asui kioskikauppias Gunnar Lydman perheineen, ja jonka päädyssä oli suurikokoinen elokuvamainos; Karmilan tekstiilialan myymälä ja 1940 valmistunut Sundmanin kolmikerroksinen hotellirakennus.

Talot vasemmalta:

  1. Vanha liiketalo, jossa toimivat mm. Olavi Hillnerin Kenkäaitta ja lyhyttavaraliike Trikoo-, Osala -aikaisemmin Grotellin sekatavara- ja rautakauppa. Talo purettiin 1980.
  2. Sundmanin vanha liiketalo: leipomo, leipä- ja konditoriamyymälä sekä kahvila, jota kutsuttiin ”Sumppeen kahvilaksi”. Sen paikalle valmistui 1972 matala liiketalo, jossa nykyään toimii kodinkoneliike.
  3. Sundmanin uudempi liiketalo, josta näkyy vain vähän yläosaa.
  4. Lohjan Säästöpankin talo, jossa toimi pankin lisäksi Lohjan uusi kirjakauppa, kemikaalimyymälä ja hotelli.
  5. Åhlin ompelutarvikekauppa, muita taloja ulompana. Siinä toimi aikaisemmin Lohjan Säästöpankki.
  6. Kauppalan virastotalo, rakennettu 1928-29. Taloa kutsuttiin sen alkuvuosina Apteekkitaloksi, koska sen kulmassa oli apteekki, joka sitä ennen toimi isossa puutalossa Linnaistenkadulla.

Lohjan kauppalan väkiluku 1956 oli 8 131, joista ruotsinkielisiä 546.

11.6.1955 kirjoitetun, Väinö L:lle Ruotsiin lähetetyn kortin osoitepuolella on teksti:

”Hei kiitoksia. kirj. läh. tulostamme. E ja A L. Juhannukseksi kyllä tulemme kirjoitan Aarren luota sitten kun tulemme älä katk mattoja teen sen itse”

Pentti Eertamo 8.10.2007

Vieritä ylös