Ennev vanhaa Lohjal (6)

Pääosa Rallalaa ja uusi vaneritehdas koivutukkipinoineen 1917-1921.

Kuva lienee otettu selluloosatehtaan piipusta pian vaneritehtaan valmistumisen jälkeen, mikä tapahtui 1916. Edessä selluloosatehtaan mestareiden Ahlgrenin ja Axin asuintalo, joka edelleen on olemassa, vaikkei enää asuinkäytössä.

Kirkon alapuolella on selluloosatehtaan työläisten asuinalue Rallala, jonka 16 paritalosta näkyy vain 12. Se rakennettiin melkein samaan aikaan kuin tehdaskin, joka aloitti tuotantonsa heinäkuussa 1907 eli siis sata vuotta sitten. Rallalan eli Trallalan sauna alueen kulmassa on vielä olemassa, joskin muutettuna.

Rallalan ja vaneritehtaan välissä näkyy Lohjan asemalta selluloosatehtaalle johtava kapearaiteinen sähkörata. Sen vasemmalla puolella on mutkitteleva kärrytie. Tehtaanpiipun yläosasta vähän oikealla on peräkkäin pari taloa – tumma ja valkoinen – jotka sijaitsevat nykyisen Tehtaankadun varrella. Kuvassa tie kaartuu oikealle, kohti Aurlahtea, eikä tule vaneritehtaan portille, kuten Tehtaankatu. Nykyisen Rantapuiston tienoilla on vaneritehtaan aluetta rajaamassa korkea aita.

Savupiipun takana on tehtaan konttorirakennus. Piipun takana on myös iso latorakennus, jonka kerrotaan olleen Hakaskytän talon puimala, käyttövoimana hevoskierto. Peltojen reunamilla näkyy heinälatoja.

Torin takana erottuva työväentalo on siinä muodossa, kuin se oli vuoden 1908 laajennuksen jälkeen – ei siis nykymuodossaan, jollaiseksi se muutettiin 1922. Tehtaanpiipun yläpäästä vähän oikealla näkyvät myös kansakoulun kolme rakennusta, joista vasemmanpuoleista ei vielä ole laajennettu.

Vasemmalla on ruiskuhilaita selluloosatehtaan pellolla. Niillä kasvatettiin myös heinää ja kauraa tehtaan hevosille. Tehtaan perustaja Hjalmar Linder omisti Hakaskytän maatilan, jonka pellot ulottuivat Aurlahden rantaan asti.

Oikealla on komea punatiilinen muuntajarakennus. Se sai korkeajännitevirtaa samaan aikaan selluloosatehtaan kanssa rakennetusta Mustionjoen koskesta ja muunsi sen tehtaalle sopivaksi. Samaa voimaa käytti myös ns. pässinrata.

Pentti Eertamo 28.9.2007

Vieritä ylös