Ennev vanhaa Lohjal (5)

Kauppalan keskustaa puoli vuosisataa sitten.

Näkymä kauppalan virastotalon katolta 1950-luvulla. Laurinkatu on jo saanut ensimmäisen asvaltti-betonipäällysteensä, mikä tapahtui 1948. Se ulottui nykyisen pääterveysaseman kohdalta Kouluaukiolle – nyk. Keskusaukio – ja sieltä Suurlohjankatu 30:een asti. Edessä aidan rajaama kansakoulutontin kulma.

Kolmikerroksisen Sundmanin liiketalon rakennustyöt aloitettiin keväällä 1939. Talon ulkoseinät ja -rappaus valmistuivat syksyllä, mutta seuraavan talven talo seisoi keskeneräisenä ikkunat pahvilla peitettynä.

Lähitienoon pojat – mm. kirjoittaja – löysivät tien taloon sisälle ja kävivät siellä seikkailemassa. Tämä Laurinkatu 55:n talo valmistui pian talvisodan päätyttyä. Siinä on alusta asti toiminut Mäen sähkö, – ja vesijohtoliike ja toimii edelleenkin, Sähköliike Mäki. Talon edestä vasemmalle risteävä katu oli alkuaan nimeltään Ilmarinkatu, nykyisin Ilmari Sippolan katu. Kuvassa se on vielä sorapintaisena.

Kuvan seuraava talo oli Karmilan sisarusten asuin- ja liikerannus, jossa heillä oli vaatealan liike, aikaisemmalta nimeltään Kusmin. Siskosten veli Anton Karmila kaatui jatkosodassa 1941. Seuraavassa pienessä talossa asui kioskikauppias Lydman, jonka poika Sven katosi jatkosodassa, ja hänen nimensä on Lohjan yhteiskoulun pro patria -taulussa. Viimeisenä Laurinkadun taloista näkyy T:mi J.Marttisen kello- ja kultaliikkeen talo.

Kuvan vasemmassa yläkulmassa on valkoinen, kauppalan pääkirjanpitäjä Margit Virtasen rakennuttama omakotitalo, joka valmistui 1952. Hänen jälkeensä talon omisti taksiautoilija Raimo Virtanen, edellisen poika, jonka ajokkina oli suuri farmariauto. Talo on edelleenkin käytössä, Pengerkatu 1. Kolmas, vielä pystyssä oleva kuvan talo on torin lounaissivulla sijaitseva Vainion valkoinen funkistyylinen talo, joka näkyy vain osittain. Siitä vasemmalla on pieni Alenin talo. Siinä toimivat suutari ja silitysliike ja sen tontille rakennettiin 1960 valmistunut paloasema.

Vanhimman palokunnantalon tornin edessä on Lehtovirran liike- ja asuintalo. Siinäkin talossa on asunut yksi lohjalaisista sankarivainajista, Erkki Lehtovirta, luokkatoverini kuten Sven Lydmankin.

Kuten näkyy, harjulla oli ennen vanhaan hyviä näköalapaikkoja, toisin kuin nykyään.

 

Pentti Eertamo 14.9.2007

Vieritä ylös