Ennev vanhaa Lohjal (2)

Vuonna 1957. Torikadun ja Laurinkadun risteys viisi vuosikymmentä sitten.

Kuva on vuodelta 1957. Keskellä oleva Harjun koulu on valmistunut -36. Siitä vasemmalla Harjula, jonka rakentaminen aloitettiin 1929, mutta valmistui vasta useita vuosia myöhemmin Lohjan tehtaiden tultua sen omistajiksi. Lohjan ensimmäinen ja edelleen toiminnassa oleva vesitorni näkyy harjun laella. Torin laidalla kohoava työväentalo on jo suunnilleen nykyasussaan vuoden 1922 laajennuksen jälkeen. Edellisten lisäksi on kuvan rakennuksista enää pystyssä Sepänkatu 7:n Nestori Vainion rakennuttama funkistalo tornilla varustetun palokunnan talon vieressä. Kalliokadun ja Kalevankadun risteyksessä on yksikerroksinen vaalea ”Lasipalatsi”, joka myöhemmin laajennettiin vaikeasti tunnistettavaksi. Nestor Wejbergin omistamassa talossa toimivat Wejbergin lihakauppa ja Anna Österbergin maitokauppa. Edessä ”Sellin kulman” Shell-huoltoasema. Sen takana Marttisen kello- ja kultaliike. Marttiset olivat kirjailija Mika Valtarin isovanhempia, joita hän on kuvannut novelleissaan. Kuvanottoaikaan talossa piti kello- ja kultaliikettään Otto Peisa, joka myös asui siinä perheineen.

Seuraava talo lyhyen Torikadun varrella oli Kaarlolan omistama, mutta se on puiden peittämä. Sitä seuraava, Torikatu 5:n talo näkyy osittain puun takaa.

Sen omisti insinööri Leo Silvan, ja siinä asui yhtenä vuokralaisena meidänkin perheemme, yläkerran parihuoneissa. Asunnon mukavuuksina olivat seinäkosketin, kattovalopiste kummassakin huoneessa sekä porraskäytävässä.

Keittiössä oli puulämmitteinen liesi, kamarissa pyöreä lämmitysuuni. Kullakin perheellä oli oma puuvaja ja kaikilla yhteinen ulkokäymälä. Pihalla oli kaivo ja talousjätteille oma paikkansa. Polttopuuna käytettiin halkoja ja vaneritehtaalta ostettavia riisteitä eli jätevaneria, joita hevosajurit toivat tilattaessa puuvajan ovelle.

Kuvan vasemmassa alakulmassa on karuselliksi kutsuttu selluloosatehtaan vuokratalo ulkorakennuksineen.

Pentti Eertamo 26.7.2007

Vieritä ylös