Ennev vanhaa Lohjal (11)

Silloin ennen. Lapsia kauppalan joulukuusen ympärillä Kouluaukiolla 1928.

Laurinkadun ja Karstuntien kulmassa oleva kauppalan ensimmäinen edelleen pystyssä oleva kerrostalo valmistui 1929. Kuva on ilmeisesti joulukuulta 1928, koska talo näyttää vielä keskeneräiseltä. Vasemmalla olevassa suuressa puutalossa toimi tuolloin Uudenmaan sähkö- ja koneliike. Sitä ennen talossa oli Porvoosta Lohjalle muuttaneen Otto Blomqvistin ruoka- ja sekatavarakauppa sekä matkustajakoti. Vähän myöhemmin – jo 1930-luvulla – talossa toimi Emil Auvisen kauppaliike

Kuvassa osittain näkyvän aukion lounaissivulla aloitti toimintansa Lohjan ensimmäinen kansakoulu 1870 yksikerroksisessa hirsitalossa. Myöhemmin tontille rakennettiin kahteen otteeseen yhteensä kuusi luokkahuonetta käsittävät rakennukset; koulussa oli 1930-luvulla jo kuutisensataa oppilasta. Kun aukion vastakkaisella sivulla aloitti 1914 toimintansa Lohjan yhteiskoulu, jonka uusi suuri rakennus valmistui 1917, oli aukiolle annettu nimi, Kouluaukio, varsin perusteltu.

Pitkät perinteet näyttävät aukiolla olevan myös valaistun joulukuusen pystytyspaikkana. Kuvassa on ilmeisesti jokin kansakoululuokka ryhmittyneenä joulupukin johdolla piirileikkiä varten. Oppilailla näyttää olevan lämpimät ja siistit päällysvaatteet.

Lohjan kauppalan suomalaisessa kansakoulussa, jota kävin 1932-36, valmistauduttiin syksystä saakka koulun kuusijuhlaan. Luokissa harjoitettiin uutterasti joululauluja ja luokkien yhteisiä laulu- ja joululeikkiharjoituksia pidettiin koulun suuressa juhlasalissa, joka toimi myös voimistelu- ja ruokasalina. Se oli aikaisemmin kunnan kokoustilana ja kirjastona ja sitä vuokrattiin myös erilaisten juhlatilaisuuksien järjestäjille. Salissa oli oikea näyttämö esirippuineen ja siellä esitettiin myös joulueli kuusijuhlissa näytelmiä ja muita ohjelmanumeroita.

Kun sitten kymmenien harjoitusten ja moniviikkoisen odotuksen jälkeen pääsimme juhlavaatteissa tulemaan itse kuusijuhlaan, kaikki tuntui niin jännittävältä ja juhlavalta, kuin olisi jo oikea joulu tullut. Keskeisen osan kuusijuhlan tunnelmasta antoi miltei salin kattoon asti ulottuva komea joulukuusi. Sen kymmenien kruunukynttilöiden liekit kuvastuivat koululaisten ja muun juhlayleisön silmissä.  Juhlan päätyttyä kokoonnuttiin luokkiin, joissa oppilaille jaettiin joulutodistukset sekä Osuusliike Keon lahjoittamat namuspussit.

Ennevvanhaa Lohjal kirjoitus 29.11.07; Lohjan kirkon kellotapulin korkeus on 24 metriä, ei 34.

Rauhallist jouluu ja onnellist uutta vuatta kaikil lukijoil.

Pentti Eertamo 13.12.2007

Vieritä ylös