Ennev vanhaa Lohjal (10)

Kirkon kellotapulista. Lohjankylän keskustaa 1800-luvun lopulla, kellotapulista kuvattuna.

Monenlaista on Lohjan kirkko ehtinyt nähdä ympärillään yli puolivuosituhantisen historiansa aikana. Taloja ja ulkorakennuksia on tullut ja mennyt – kirkko säilynyt. Tällaiselta näytti Lohjankylän keskusta kirkon kellotapulista alun toistasataa vuotta sitten, varmaankin vuoden 1890 tienoilla.

Edessä keskellä, Kirkkokentän laidassa, on Anttilan tilan päärakennus, jossa Lohjan yhteiskoulu aloitti vuonna 1914 toimintansa oppilasluvun ollessa 14. Siitä oikealla Anttilan uudempi asuinrakennus, nykyinen Kotiseututalo, rakennettu 1860-luvulla. Ainoa jäljellä oleva kuvan taloista.

Anttilasta vasemmalla olevan tien, nykyisen Anttilankadun vasemmalla puolella näkyy kelloseppä J.Marttisen omistaman talon kattoa. Siinä Lohjan Osuuskauppa, myöh. Keko avasi ensimmäisen myymälänsä 1916. Aikaisemmin talossa toimi Hakkaraisen kauppa. Sen takana on talo, jossa oli Hilda Enqvistin paperikauppa.

Kuvassa alhaalla vasemmalla näkyy myös kirkkotalli, joita kirkon läheisyydessä oli useita, talollisten hevosia varten.

Kirkkokentän laidassa ei vielä ole kapearaiteista rautatietä. Se rakennettiin vasta silloin kun selluloosatehdaskin, 1906-07.

Oikealla alhaalla olevat matalat rakennukset ovat sillä paikalla, jossa nyt sijaitsee 1929 rakennettu Lohjanlinna. Niissä toimivat matkustajakoti, sauna ja pesutupa – matkustajakoti todennäköisesti myös niiden takana olevassa korkeammassa talossa, jossa sijaitsi Blomqvistin kauppa; myöhemmin kauppiaana oli Emil Auvinen. -Saman tien, nykyisen Laurinkadun, oikealla puolella on koreampi talo, jonka päädyssä näkyy neljä vaaleaa ikkunaa. Se on Åströmin leipomorakennus, ja siinä sijaitsi myöhemmin Sundmanin leipomo, konditoriamyymälä ja kahvila.

Kuvan keskellä näkyvä talon pääty kuuluu Lohjan ensimmäiselle kansakoululle, joka aloitti toimintansa 1870. Siitä vasemmalla on kunnantalo. Siinä oli myös kirjasto, ja myöhemmin koulun laajennuttua tila toimi ruoka-, voimistelu- ja juhlasalina. Siinä järjestettiin myös erilaisia juhlatilaisuuksia. Keskellä oikealla oleva tummapäätyinen rakennus on oluttehdas eli ”Pryki”, joka perustettiin 1879.

Lohjan pitäjän väkiluku vuonna 1890 oli 4784, joista suomenkielisiä 71,4%.

Pentti Eertamo 29.11.2007

Vieritä ylös