Ennev vanhaa Lohjal (16)

Voimistelijat rivissä. Vuonna 1901 perustetun Lohjan Louhen naisvoimistelijoita työväentalon juhlasalissa 1930-luvun puolivälissä. Tunnistavatko lukijat lisää kuvan henkilöitä?

Voimistelu- ja Urheiluseura Lohjan Louhi perustettiin heinäkuussa 1901 – siis noin 107 vuotta sitten. Perustajajäseniä oli 22. Heidän joukossaan puuhakkaimpia olivat ylioppilas Richard Stigell, lyseolainen Wäinö HIllner ja kellosepänoppilas Hjalmar Wallenius. Vuonna 1906 Louhi liittyi Lohjan työväenyhdistyksen alaosastoksi ja 1919 juuri perustettuun Työväen Urheiluliittoon, TUL:ään.

Kuvassa on Louhen naisvoimistelijoita 1930-luvun puolivälin tienoilla. Alarivissä mm. Lydia Eertamo (myöh. Rannikko), Rauha Eriksson (Öhman), Aili Sauranen, Lydia Töykkälä, Armi Kainulainen (Ekström), Rakel Nyqvist (Malmberg), Karin Nyqvist (Eertamo), Helmi Laaksonen. Edessä ohjaaja Laura Selin (Feldt).

Toisessa rivissä mm. Jenny Ranta (Ihantola), Helmi Fagerlund (Haarala), Anja Eertamo (Pitkäkangas), Edith Saario (Hulden), Elin Ylivuori, Rauha Ek (Nordberg), Aune Pennanen (Nyqvist.

Kolmannessa rivissä mm. – Martta Lundholm, Anni Lindström, Elli Ekström (Karjalainen), Martta Nicklen (Korkolainen), Elli Nieminen (Syrmä), Karin Holmberg (Grundström).

Ylärivissä mm. Martta Lindholm (Karhu), Elsa Laine (Merilä), Meeri Kollin (Johansson), Karin Hulden, Karin Sahlström (Vallentin), Ruth Hulden.

Louhella oli 1930-luvulla tanssilava Louhenkadun ja Kasarminkadun kulmassa, suunnilleen sillä paikalla, jossa nykyään on ns. Louhen talo. Tanssit järjestettiin viikonloppuisin kesäaikana, ja musiikki tuli äänilevyiltä kovaäänisten vahvistamana. Ostettu pääsylippu oikeutti vain yhteen tanssiin. Eräät lähinaapurit paheksuivat tanssien aiheuttamaa rauhattomuutta.

Raimo Lintuniemen 1969 tekemän Lohjan Louhen historiikin – Ajankuvia urheiluseuran taipaleelta – lopussa on luettelo Louhen ennätyksistä. Ohessa poimintoja niistä miesten osalta.

Pentti Eertamo 21.8.2008

Vieritä ylös