Ennev vanhaa Lohjal (13)

Varhaisin säilynyt tieto Lohjan seurakunnasta on vuodelta 1323, jolloin Lohjan kirkkoherra oli nimeltään Ingvaldus. Seurakuntamme on siis ollut olemassa jo ennen mainittua vuotta.

Lohjalla vietettiin seurakunnan 600-vuotisjuhlaa 10.12.8.1923. Sen yhteydessä julkaistiin 32-sivuinen kirjanen nimeltään Lohjan 600-vuotisjuhlan Opas. Tästä käy ilmi mm. seuraavaa:

Juhla alkoi perjantaina klo 18 kirkonkellojen soitolla. Sen jälkeen esitettiin kellotapulista torvisoittoa. Iltajumalanpalvelus alkoi klo 20 juhlavalaistussa kirkossa. Myös kylässä oli juhlavalaistus ja yleinen liputus. – Lauantaipäivä aloitettiin jo kuudelta kirkonkellojen soitolla. Kahdeksalta alkoi torvisoittokonsertti Kirkkokentällä ja kymmeneltä ohjelmallinen kotiseutuyhdistyksen kokous yhteiskoululla.

Iltapäivällä oli avajaisjuhla Kirkkokentällä ja illalla professori Merikannon kirkkokonsertti sekä juhlailtama yhteiskoululla. -Sunnuntaiaamuna soitettiin jälleen kirkonkelloja. Jumalanpalveluksessa Lohjan kirkossa saarnasi piispa Gummerus ja sen yhteydessä esitettiin Merikannon 600-vuotisjuhlaan säveltämä juhlakantaatti. Iltapäivällä oli Kirkkokentällä ulkoilmajuhla, jossa esiintyi mm. kolme kuoroa. Juhlat päättyivät päivällisiin Lohjan yhteiskoululla. – Tilaisuuksiin oli yleensä 10-15 markan osanottomaksu, päivällisten osalta 40 markkaa.

Juhlayleisön takana kuvassa yhteiskoulun 1917 valmistunut rakennus alkuperäisessä muodossaan. Vuonna 1925 vasemmalla oleva torniosa purettiin ja tilalle rakennettiin neljä suurta luokkahuonetta käsittävä siipirakennus.

Seurakunnan juhlavuonna Lohjan yhteiskoulussa oli 225 oppilasta, ja ylioppilaaksi heistä pääsi 12 nuorta. Koulu oli tuolloin ainoa yliopistoon johtava oppilaitos läntisellä Uudellamaalla.

Koulusta vasemmalla on vahtimestarin asuinrakennus. Sen yhteydessä oli myös pitkämatkaisten oppilaiden käytössä huoneet, tyttöjen yläkerrassa, poikien alakerrassa. Taustalla keskellä näkyy kansakoulun juhlasali, jossa sijaitsi myös lainakirjasto vuoteen 1929 asti, jolloin se muutti Laurinkadulle entiseen kanttori-urkurin asuintaloon. Vasemmalla on Lohjan Osuuskaupan päämyymälä.

Pentti Eertamo 10.1.2008

Vieritä ylös