Ennev vanhaa Lohjal (3)

Näkymä harjulta. Lohjankylän keskusta 1925 nykyiseltä Vuorisen kadulta nähtynä.

Lohjankylän eli Lohjannummen keskustaa sen viimeisenä kesänä ennen muuttumistaan Lohjan kauppalaksi, mikä tapahtui 1.1.1926.

Keskellä ylhäällä on Lohjan yhteiskoulu, jonka vaalea, neljä suurta luokkahuonetta käsittävä lisäosa on vielä keskeneräinen, mutta valmistui niin, että sen vihkiäiset pidettiin rakentamisvuoden joulukuussa eli 18.12.1925.

Samana vuonna kuin yhteiskoulun lisäosa rakennettiin myös Laurinkatu 52:ssa sijaitseva Kansallis-Osake-Pankin toimitalo, joka näkyy kuvassa vasemmalla aumakattoisena ja näyttää vielä keskeneräiseltä. Talon on suunnitellut arkkitehti Annikki Paasikivi, jonka isä J.K. Paasikivi oli Kansallispankin pääjohtajana 1914-34.

Pankkitalon takana, vasemmalla, on kunnan virastotalo Monkola, jonka tilalla nykyään on Kaupungintalo Monkola. KOP:n talon edessä näkyvät kansakoulun kolme rakennusta sekä matalan ulkorakennuksen katto.

Edessä vasemmalla on Pengerkatu 7:n tumma Pelanderin talo, joka nykyisin on punainen ja näyttää hyväkuntoiselta. (Kivijalan vieressä kasvavaa suurta koivua ei vielä kuvassa näy.) Siitä oikealla on Johannes Vehniäisen rakentama taitekattoinen talo Kullervonkatu 1:ssä. Sen omisti isänsä jälkeen Toivo Vehniäinen vaimoineen, jotka kumpikin saivat surmansa 1980-luvulla taloa vaurioittaneessa tulipalossa. Nykyinen omistaja tekee rakennuksessa parhaillaan korjaus- ja entistämisremonttia. Tämä hirsi lautarakenteinen talo on rakennettu todennäköisesti 1917.

Kuvassa näkyvät myös tontin yläreunassa oleva pienempi asuinrakennus (1922) sekä taitekattoinen sauna (1927). Ne ovat kumpikin edelleen pystyssä.

Jäljellä on myös oikealla oleva tumma harjakattotalo sekä taitekattotalo ison kansakoulurakennuksen päädyn edessä.

Lohjankylän muuttuessa kauppalaksi sen maapinta-ala oli 13,7 neliökilometriä ja väkiluku noin 3000.

Täydennys ja korjaus 26.7. julkaistun kuvan tekstiin.

Työväentalon yläpuolella näkyvät kolme taitekattorakennusta sekä niistä vasemmalla oleva harjakattotalo ovat edelleen olemassa Kullervonkadun alkupäässä.

Lukijanpalautteen mukaan kuva on todennäköisesti vuodelta 1957, koska siinä näkyvät 1939-40 rakennettu vesitorni ja Harjun koulun laajennusosa.

Kiitos palautteesta, jota vastedeskin otan mielelläni vastaan.

Pentti Eertamo 16.8.2007

Vieritä ylös