Ennev vanhaa Lohjal (1)

Kuva on otettu vanhan palokunnantalon tornista aivan 1930-luvun alussa, sillä toria ei ole vielä päällystetty Liessaaresta louhituilla graniittikuutioilla, mikä tapahtui kolmekymmentäluvun pulavuosina.

Torikatu seitsemässä sijaitsevan valkoisen talon päädyssä on teksti: Lihakauppa Mäenpää. Talon rakennutti äitini eno Juho Aaltonen, ”Iso-Aaltonen”, joka myi talonsa ja muutti Helsinkiin 1928. Hänen lapsensa Raili ja Olavi kävivät Lohjan yhteiskoulua 1920-luvulla. Torin kulmassa vasemmalla on Ketolan kello- ja kultaliike sekä Mattssonin hattuliike. Siitä oikealla on Kivilinnan kangaskauppa ja sitä vastapäätä Vainion kangaskauppa.

Kirkon ja yhteiskoulun edessä ovat kauppalan kansakoulun kolme rakennusta, joissa yhteensä seitsemän luokkahuonetta, juhlasali ja veistosali. Koulussa oli kuutisensataa oppilasta, ja 20 neliökilometriä käsittävässä kauppalassa asukkaita vajaat 5 000.

”Kuvan taloista ovat kirkon lisäksi edelleen olemassa vain Apteekkitalo, Laurinkatu 50 (valm. 1929), Kansallis-Osake-Pankin toimitalo, Laurinkatu 52 (1925), Lohjanlinna punatiilipintaisena (1929) sekä vaaleakattoinen Lohjan yhteiskoulu (1917), kirkon edessä.”

Pentti Eertamo 11.7.2007

Vieritä ylös