30.6.2021 Lohjanhistoria.fi Länsi-Uusimaa lehdessä

30.6.2021 Länsi-Uusimaa Lohja Sari Mattila

Lohjan historian helmet löytyvät nyt netistä

Paikallishistoria: Lohjan historia -sivusto on jokaiselle avoin aarrearkku, jonka täyttämiseen kaikki voivat myös osallistua.

Torsti Salonen ja Jarno Kärkkäinen ovat luoneet Lohjan historia -sivuston talkoohengessä. Sivusto on vapaasti jokaisen käytössä.

Kun kirjoittaa nettiselaimen hakukenttään www. lohjanhistoria.fi, avautuu tietokoneen ruudulle melkoinen paikallishistorian aarrearkku.

Sieltä löytyy digitalisoituina loogisessa järjestyksessä vanhoja valokuvia, kirjoituksia, painotuotteita, kuten kirjoja ja vihkosia sekä esimerkiksi vanhoista valokuvista koottuja videoita mielenkiintoisista lohjalaispaikoista.

Sivuston takana ovat historioitsija Torsti Salonen sekä Jarno Kärkkäinen, joka tunnetaan muun muassa lohjalaisen urheiluhistorian tallentajana.

Sivusto on suunniteltu niin, että se toimii myös matkapuhelimen kautta.

– Lähetimme muutama viikko sitten materiaalin Lohjan oppaiden testattavaksi ja saimme siitä hyvää palautetta. Aloimme suunnittelemaan sivustoa viime syksynä. Nyt siellä on jo sen verran aineistoa, että asian voi julkistaa, Salonen sanoo.

Lohjan historia -sivusto on tarkoitettu kaikenikäisille. Sivustosta on pyritty tekemään mahdollisimman helppokäyttöinen.

– Etusivulta löytyvät pääsivut, kuten esimerkiksi henkilöt, kuva-arkistot, postikortit, rakennukset, sota-aika ja urheilu. Niitä klikkaamalla pääsee alasivuille, joissa varsinainen materiaali on. Jos esimerkiksi urheiluhistoria kiinnostaa, klikkaat urheilusta ja sieltä löytyvät lohjalaiset urheiluseurat ja urheilijat ja tietoa heistä, kertoo Jarno Kärkkäinen.

Hän sanoo, että esimerkiksi juuri urheiluun liittyvää materiaalia on saatu runsaasti Eino Alholalta.

Sivustolle tuodaan myös esimerkiksi Pentti Eertamon kirjat uusinta lukuun ottamatta.

– Ne ovat luettavissa kuin digitaalinen kirja. Sivun voi suurentaa niin, että sen pystyy lukemaan, vaikka olisi vähän huonompikin näkö, Salonen selvittää.

Lisäksi sivustolta löytyy muun muassa vuonna 1972 valmistunut Eeva Sippolan pro gradu -tutkielma Lohjan murteesta. Kärkkäinen ja Salonen sanovat, että sivustolle halutaan kerätä myös muita Lohjaa koskevia graduja.

– Täällä ne olisivat kootusti yhdessä paikassa.

Jarno Kärkkäinen oli viime vuoden tammikuussa perustamassa Facebookin Vanhat valokuvat Lohja -ryhmää, jossa on jo 6800 jäsentä.

Ryhmän perustamiseen syntyi tarve, sillä miehelle oli kertynyt melko paljon vanhaa paikallista valokuvamateriaalia, jota halusi esitellä myös muille kiinnostuneille.

– Lisäksi minulla oli paljon materiaalia, josta en tiennyt oikein mitään. Ajattelin, että ehkä Facebook-ryhmän kautta saisin kuvista jotain selville.

Kärkkäinen on muun muassa skannannut paperikuvista Kalkki-Petteri Forsströmin noin 5 000 kuvan arkiston, joista osa julkaistaan tulevaisuudessa sivustolle. Facebook-ryhmään tuli heti alkuvaiheessa mukaan myös Torsti Salonen taustatietojen kommentoijaksi.

– Totesimme varsin pian Jarnon kanssa, että Facebook on hyvä tavoittamaan ihmisiä, mutta se ei toimi oikein arkistona. Jos esimerkiksi jotain kuvaa haluaisi myöhemmin hakea, se olisi työn ja tuskan takana, eikä tahdo löytyä silloinkaan.

Syntyi Lohjan historia -sivusto. Miesten mukaan se on tietopankki, joka ei valmistu koskaan.

Aarrearkussa on nyt vähän hiluja pohjalla. Torsti Salonen

– Aarrearkussa on nyt vähän hiluja pohjalla. Aineistoa on tarkoitus koota yhteisvoimin niin, että jokainen voisi halutessaan lähettää meille sopivaa aineistoa julkaistavaksi, sanoo Salonen.

Aineiston voi lähettää liitteineen sähköpostilla osoitteeseen lohjanhistoria@elisanet.fi.

Salonen huomauttaa, että sähköpostissa on oltava luonnollisesti tieto siitä, että aineisto on luvallista julkaista.

– Eli aineiston on oltava henkilön omaa tai sitten niin vanhaa, ettei se ole enää tekijänoikeuden alaista materiaalia. Tekijänoikeus raukeaa pääsääntöisesti 70 vuotta kirjoittajan kuolemasta. Valokuvien tekijänoikeus on 50 vuotta kuvan ottamisesta. Tekijänoikeus siirtyy perillisille. Meilläkin on aineistoa, joissa kirjoittajan kuolemasta ei ole kauan, mutta olemme saaneet perillisiltä luvan julkaista materiaalin. Meillä on myös LänsiUusimaan lupa julkaista vanhaa. urheilumateriaalia, mikä on hieno juttu, Torsti Salonen tuumii.

  • Lohjan historia -sivusto www.lohjanhistoria.fi
  • Aineistoa sivustolle voi lähettää sähköpostilla lohjanhistoria@elisanet.fi

Lohjan historia -sivusto on rakennettu niin, että se toimii erinomaisesti myös mobiililaitteiden kautta

Teksti. Sari Mattila

 

Vieritä ylös