Klubitalo Virkkala

Klubitalo 2020

Oy Lohja Ab:n klubirakennus rakennettiin 1939-1947 välisellä ajanjaksolla. Rakennuksen piirsi ja suunnitteli arkkitehti Gösta Cajanus.

Vuorineuvos Petter Forsström halusi panostaa työntekijöiden kulttuuriin ja hyvinvointiin. Toiveena oli ollut pitkään rakentaa talo, jossa voidaan toteuttaa yhdessä juhlia, sekä kulttuuria. Talo suunniteltiin työntekijöitä varten.

Klubitalo rakenteilla 22.8.1939

Klubitalon rakentaminen aloitettiin vuonna 1939. Rakentaminen eteni vaiheittain, johtuen sodasta. Kun kivijalka ja kellaritilat oli muurattu, syttyi talvisota. Työt keskeytettiin ja se työtä jatkettiin välirauhan aikana, jolloin muurattiin rakennuksen seinät valmiiksi. Rakennus oli vesikatossa jatkosodan alkaessa ja kaikki jatkotyöt pysähtyivät sodan päättymiseen asti. 1945 jatkettiin rakentamista ja vuonna 1947 osa huoneista otettiin käyttöön.

Talo edustaa funktionalismia. Rakennus on muurattu kalkkikivitiilestä. Ulkovuorauksena on sileä rappaus ja se on maalattu vaalean harmaaksi. Rakennuksen koilisenpuoleisessa päädyssä on korkeampi porrashuone ja sen kanssa limittäin oleva kaksikerroksinen juhlasalisiipi. Matalampi juhlasiipi on aumakattoinen. Talossa on pyöreäkulmainen sisääntulokatos. Klubitalon runko on nelikerroksinen kalkkitiilitalo, joka käsittää 17000m3 neliötä.

Klubitalo valmiina 1947

Klubitaloon rakennettiin tilat virkailijaklubille ja kirjastolle, luku- ja pelihuoneineen, ravintola ja juhlasali, joka on suunniteltu 500 henkilölle. Rakennukseen tehtiin lisäksi parikymmentä asuinhuonetta naimattomia virkailijoita ja ”matkustavaisia” varten.

Vuosien saatossa Klubitalossa järjestettiin mm. teatteriesityksiä, tehtaanjuhlia, myyjäisiä. Kellaritiloissa ”Tervasali” harjoittelivat 1950-luvulla  Virkkalan Kirin nyrkkeilijät, painonostajat. Myös lasten päiväkerhotoimintaa järjestettiin kellaritiloissa.

Nykyään Klubitalossa on vuokra-asuntoja, sekä julatiloissa järjestetään kulttuuritapahtumia ja juhlia.

Teksti. Jarno Kärkkäinen

Klubitalo vuonna 2021:
Kalkkipetterin toiveiden mukaisesti mennään vielä 2020-luvulla. Teatteri Trala ryn ylläpitämänä juhlatiloissa järjestetään sekä kulttuuria että juhlia. Konseptina Lohjan tapahtumatalo on ”kaikkien lohjalaisten talo”.
Trala järjestää omia ja vierailevia esityksiä, sekä tansseja Klubilla. Se on myös vuokrattavissa yksityis -ja yritysjuhliin. Iso sali mahdollistaa monenlaiseen harrastustoimintaan ja vaikkapa messutapahtumaan.
Teija Malén, pj
Teatteri Trala ry
 

Klubitalon sijainti on Kala-Kokkosentien ja Marttatuvantien risteyksessä.

Klubitalon juhlasalin viihtyisä aula 1980-luvulla.
Lastentarhan lapsia 1953
Tehtaan pikkujoulut 1952
Juhlasali 1947
Teatteriesitys 1958
Vieritä ylös