Laakso Heikki ’Kipponi’

Painin nuorten- ja Judon Suomen mestaruuskisojen mitalimies Heikki Laakso. Kuva LoU arkisto

Lohjan Voimailijoiden Heikki Laakso oli tehnyt esiin tulemisensa painijana hänen voittaessa nuorten SM hopeaa. Sen myötä hänet valittiin nuorten Suomi-Ruotsi maaotteluun maaliskuussa 1961. TUL ja Painiliitto olivat päässeet vuonna 1962 yhteistoimintasopimukseen. Se antoi SM-kilpailuihin uutta ilmettä, jossa mm. Voimailijoiden Heikki Laakso oli voittanut Suomen mestaruuden. Ahosen Taisto säesti mukavasti ottamalla pronssia.  

Itse kilpailuissa Heikin sarjassa painijoiden pisteet olivat jakautuneet kimurantisti ristiin. Tauolla Kipponi kuuli, että lohjalaista oltiin pullauttamassa pois mitaliotteluista. Heikissä oli sen verran matemaatikkoa, että teki laskelmia eri vaihtoehdoista ja oivalsi vääntää tasapelin seuraavassa ottelussa. Taktinen kierous kannatti, sillä hänestä leivottiin Suomen mestari. Seuraavan päivän Kansan Uutisissa oli katkeran makuinen otsikko. ”Heikoin mies voitti mestaruuden.” (LU 1.11.1962, tulpaini.fi/3_4.html Taisto Leijamaa, Heikki Laakso 2013)

Heikki voitti alle 97 kg sarjan nuorten Suomen mestaruuden lokakuussa 1963. LU:n selvityksen mukaan: ”Heikki on harjoitellut koko syksyn Leijamaan Tasin kanssa. Nopeaälyisenä miehenä, hänellä oli edellytykset uusia viimevuotinen voittonsa.” Ehkä siihen vaikutti Kipponin kierous kilpailujen edellä, sillä hänellä oli miltei maaginen taito hermostuttaa vastustajia. – Kuule hei, ei sun kannata lähteä matsiin mua vastaan, mä olen kuule harjoitellut niin hirmiästi, ettei sulla ole matolla mitään mahdollisuuksia. Vastustaja oli mennyt kalpeaksi Kipponin itsevarmuudesta, niin ettei lähtenyt otteluun.

Vuoden 1967 piirikisoissa Heikki Laakso, Laijamaan Taiston oppipoika tuli ja voitti Tasin. (LU 24.1.1961,23.10,17.10.1963,21.1.1967)

Judo: Marraskuussa 1967, Heikki Laakso oli tekemässä uuttaa aluevaltausta siirtymällä judoon. Hän teki Uudenmaanpiirin kisoissa hirmu yllätyksen voittamalla kolmen jatkoajan jälkeen nykyisen Suomen mestarin ja Pohjoismaiden hopeamitalisti, Keravan Vilho Kytölän. Helmikuussa 1968 Heikki Laakso voitti judon maa-ottelukatsastuksessa sarjansa. Uppsalassa käydyssä kolmimaaottelussa hän voitti molemmat vastustajansa. SM-kisoissa hän voitti hopeaa Hannu Ruuthin voittaessa pronssia. (LU 18.11.1967, 9.4.1968)

Teksti Eino Alhola

Vieritä ylös