Kinnunen Pirkko

Pirkko Kinnunen ja Kari Putkonen iloitsevat vuonna 1977 Lohjan ensimmäistä uinnin SM-mitalia. Kuva LLK arkisto

Lohjalla Delfiinien Pirkko Kinnusen vuosien uurastus uinnin hyväksi palkittiin keväällä 1987. Hän oli saanut Kansainvälisen uintiliiton FINA:n tuomarikortin no. 206. Se oikeutti tehtäviin olympia-, MM-, EM-kilpailuissa. Hänet valittiin Euroopan mestaruuskilpailujen tuomariksi Strasbourgiin, Saksaan. ”Saksaan saapunut tuli töihin, ei lomailemaan. Fanfaari, jolla tuomarit marssitettiin yleisön eteen, toi Lohjan tytölle perhosia vatsaan. 65:sten herrojen keski-iän tasoittajina toimi kaksi naista. Raja-aitojen nakertuminen tapahtui pikkuriikkisen kerrallansa.”

Pirkko oli tehnyt pitkän rupeaman uintiurheilun parissa. Se oli huomattu, joten tekeminen huomioitiin maaliskuussa 2006. Hänelle ojennettiin Urheilun Kultainen Ansioristi. Huomion keskipisteeseen sysätty oli todennut:”Lasten uimaan oppimista ja kehittymistä on ihana seurata. Ansioristi taisi tulla 65-v. lahjaksi – ihan nolottaa. Ei tästä olisi tämmöistä numeroa pitänyt tehdä”.

Pirkolla oli vahva uimaritausta, sillä hän oli 17-ikäisenä voittanut rintauinnissa SM-pronssia. Lohjan uimahallin valmistuttua vuonna 1970, Pirkko oli 1. uinninvalvoja Lohjalla. Altaan ääreltä Leo Lipasti oli saanut houkuteltua hänet uinnin valmennuskurssille. Eipä tuota silloin ymmärtänyt, ettei siltä ollut paluuta.

Vuoden 2006 myötä huomattiin Pirkko Kinnusen tehneen 19 vuoden rupeaman kansainvälisenä uintituomarina. Päätepisteen asia sai Helsingin EM-uinneissa, joissa hän toimi viimeisen kerran.

(LU 12.4 ja 6.9.1987, 4.3, 9.12.2006)

Teksti Eino Alhola

Vieritä ylös