Ketola Nestori

Nestori Ketolan terveiset Porista helmikuussa 1916. Kuva Erkki Nyqvist albumi.

Louhen toimintaan oli tullut mukaan seuran 1. vuosikymmenellä, vuonna 1893 syntynyt Nestori Ketola. Hän oli lähtenyt urheiluun mukaan, vaikka pojilla ei ollut erikseen vielä omia kilpailuja. ”Oli mentävä miesten sekaan, jos oli halu kilpailla.” Nepun ehdittyä 19-ikäiseksi, järjestettiin ensi kerran Lohjalla Uudenmaan urheilupiirin mestaruuskilpailut. Hän voitti.   Lohjankylässä koettiin urheilua kohtaan innostusta vuonna 1913, mikä näkyi välinepulana, ”Louhessa laadittiin lista hankittavaista välineistä: 1 diskus (kiekko), 1 keihäs, 3 keihäänvartta, 1 työntökuula. Kaikki kansainvälisiä (sääntöjen mukaisia), sekä hyppyseiväs ja hyppytelineet. Nestori Ketola lähetettiin ostosmatkalle Helsinkiin, ja myönnettiin hänelle puolet matkan hinnasta”. Nestorin tultua välineineen Helsingistä, harjun radoille ja hyppypaikoille saatiin asiallinen varustus. Samana vuonna Nestori hakeutui kellosepänsälliksi Poriin.

   TUL:n perustamisen jälkeisenä kesänä 1919. Liiton ensimmäisissä mestaruuskilpailuissa Helsingissä, Louhesta Poriin muuttanut, Pyrinnön Nestori Ketola oli voittanut kolmiloikkauksen yli 13 m tuloksella. Kuulassa hän oli toinen ja aitajuoksussa kolmas. Vuoden 1921 TUL:n mestaruuskilpailuissa hän voitti pituuden tuloksella 634. Pyrinnön urheiluhistoriikissa oli Ketolan kuva, jonka alla lukee: Olkoon Nepu vielä kauan urheilumme no. yksi.

   Ketola oli tehnyt urallaan vallan hyviä tuloksia: 100 m 11,7. 200 m 23,2. 400 m 53,8. aitaj.(110 m) 17,3. Kuula 13,04. Pituus 661. 3-loikkaus 13,56. Korkeus 165.

   Nepu palasi kotikyläänsä, Lohjan kauppalaan vuonna 1929 ja perusti kellosepänliikkeen. Hän oli innolla mukana Louhen johtokunnassa ja osallistui nuoremman kaartin opastamiseen.

   Louhelaisten kamppaillessa syysmyöhään 1939 Nestorin ”Ketolapokaalista” – tunnus hyvistä suhteista 10-vuotiskaudelta, jonka Ketolan liike oli toiminut Lohjalla. Osallistujat saivat valita yhden heitto-, hyppy- ja juoksulajin lisäksi kolme muuta lajia. Kisan voitti Reino Nordberg, vaikka Nyqvistin Erkki oli voittanut neljä juoksumatkaa. (UmK 10.11.1939)

    Kilpailuvietti oli säilynyt, sillä välirauhan aikaan talvella 1941, Lohjan shakkikilpailujen tulosluettelossa paikallisten urheilumiesten osuus tuli esiin. Paavo Eertamo oli voittanut 10 pisteellä Kalle Sederholmin tultua toiseksi, Jukka Brandt oli 3. Sitten Lauri Talling, E. Casagrande, Uuno Selin ja Nestori Ketola. (Umk. 3.1.1941) (Umk. 26.2.1943) 

Vieritä ylös