Eljanko Harri (toimittaja)

Harri Eljanko Lohjan Urheilijoiden 30-vuotisjuhlissa v. 1968. Kuva LoU arkisto.

Suomen Urheilulehden toimittaja Harri Eljanko oli toiminut vuoden 1936 talviolympialaisten radioselostajana. Hänen toimittajan uransa oli kestänyt miltei käsittämättömät  75 vuotta. Sen ohessa hän oli kirjoittanut vuonna 1939 Lohjalla vaikuttaessaan 735-sivuisen kirjan, ”Olympiakisat – Kansojen Juhla”. Kuisma oli perillä Lohjalaisurheilusta, joten kisojen aikaan edellä mainitut herrat olivat pohtineet SVUL-seuran tarpeellisuutta Lohjalla.

Kuisma oli tullut takaisin Lohjalle ennen määräaikaa ja LU kertoi alkuvuodesta 1938, että Lohjan teollisuuslaitosten omistaman valistustalo Harjulan isännöitsijäksi oli valittu Suomen Urheilulehden toimitussihteeri Harri Eljanko. ”Hänen kiinnittäminen Harjulan palvelukseen on lohjalaisurheilulle tervetullut asia. Suunnitteilla oli suurseura, johon nykyiset ja tehtaiden seurat olivat liittymässä. Eljanko oli arvioinut lohjalaisten heikkoudeksi voimien keskittämisen puutteen. ” Eljangon toimesta asia oli viety päätökseen ja Lohjalla toimineet tehtaiden urheiluseurat yhdistettiin keväällä urheiluseura Reiman kanssa Lohjan Urheilijat ry:ksi. Urheilijoiden sihteeriksi oli valittu Harri Eljanko ja Kuisma johtokuntaan.   Eljangosta vielä. Hän oli osallistunut vuonna 1925 ensimmäiseen Suomi-Ruotsi maaottelun 800 m:lle, kun Paavo Nurmi oli vetäytynyt kilpailemasta, koska ruotsalaiset olivat syyttäneet häntä amatöörisääntöjen rikkomisesta. Harri tuli kilpailussa toiseksi. Vuonna 1927 hän voitti mainitulla matkalla Suomen mestaruuden. Hän sai Suomen Urheilun kultaisen ansioristin vuonna 1956. Eljanko eli miltei 101 -vuotiaaksi.

Teksti. Eino Alhola
Vieritä ylös