Virkkalan komea työväentalo

Virkkalan Kauppakujaa, jonka nimi äskettäin muutettiin Tietolantieksi, 1930-luvulla. Oikealla komea työväentalo, jonka suunnitteli ilmaiseksi arkkitehti Grönberg, myöhemmältä nimeltään Grönbärj. Hän antoi Virkkalan työväenyhdistykselle talon rakennusvaiheessa 1907 myön. 5 000 markan lainan, joka vastasi suunnilleen työmiehen viiden vuoden palkkaa. Tätäkin suuremman lainan eli 10 000 mk myönsi yhdistykselle talon loppurahoitusta varten Lohjan selluloosatehtaan perustaja kamariherra Hjalmar Linder, joka asui Mustion kartanossa. Vasemmalla olevan juhlasalin mitat olivat noin 16×10 m ja oikealla olevan ravintolaosan n. 11,5×10,5 m. Lohjan Osuuskaupan (Keon) leipämyymälä toimi talon kivijalassa 1923-24, ja 1950-luvulla siinä oli Kirjapaino Teesi, joka muutti siitä uuteen toimitaloonsa Karnaistenkadun ja Postikadun kulmaan, Lohjan kauppalaan. – Tietolan paikalle rakennettiin liike- ja asuintalo, joka valmistui 1965, ja jossa nykyään toimii mm. Valintatalo. Vasemmalla vielä pystyssä oleva Lehtisen sokerileipomo- ja kahvilarakennus, jossa on toiminut myös kirjakauppa. Sen oikealla puolella, matalassa rakennuksessa oli Olavi Hillnerin jalkinemyymälä, ja talon piharakennuksessa veivattava mankeli. Molemmat rakennukset ovat vielä olemassa. Takana näkyvä Ohmanin korkea harjakattotalo purettiin muutama vuosi sitten. (Lähteet mm.: Vuorinen, Tietolan tarinoita 1 ja Eertamo, Keon vuosikymmeniltä).

Virkkalan keskeisimmällä alueella, Tietolantie 1:ssä, sijaitsee Virkkalan suurin liike- ja asuinrakennus. Talo valmistui 1965 ja siinä avattiin Osuusliike Keon Virkkalan myymälä 1.9.1965, jolloin Kauppakuja 4:ssä sijainneen vanhan myymälän toiminta loppui. Uusi myymälä sai nimekseen Centrum, nykyään sen tiloissa toimii Valintatalo. Uudessa talossa avasi konttorinsa myös Kansallis-Osake-Pankki ja siihen siirsi toimistonsa lisäksi Virkkalan posti. Virkkalan Työväenyhdistys sai talon toisesta kerroksesta kerhohuoneiston, Tietolan.

Liiketalon paikalla oli aikaisemmin Virkkalan komea työväentalo, nimeltään Tietola. Talon oli piirtänyt arkkitehti Herman Grönberg ja sen vihkiäisjuhla pidettiin tapaninpäivänä 1907. Liiketalon pihalle johtavan käytävän seinä muistolaattoineen kertoo vanhasta työväentalosta, jonka erikoisuutena oli nelisen metriä korkea, luonnonkivistä muurattu kivijalka. Talon rakennusala oli noin 280m2, josta juhlasalin osuus yli puolet.

Virkkalan posti toimi aikaisemmin puutalossa nykyisen Postikuja 6:n tienoilla. Postikuja 8:ssa on vielä jäljellä vanha matala rakennus, jota sanottiin ennen Timpperin taloksi. Siinä asui kalkkitehtaan konttorissa työskenteleviä miehiä, ja talon siivoojana oli Suninhaassa asunut ”Alanderin täti”. Talossa on muistitiedon mukaan toiminut aikaisemmin elokuvateatteri.

Ennen sotaa Virkkalassa oli kaksi elokuvateatteria. Edward Gröndahlin rakennuttaman Suomi-Bion talo on edelleen olemassa Virkkalantie 22:ssa toimineen Pihlin kauppatalon yhteydessä. Toinen ”leffa” oli suunnilleen nykyisen K-kaupan paikalla Virkkalantie 13:ssa, kalkkitehtaan omistamassa puutalossa. Sen nimi oli aluksi Capitol, sodan aikana Motti ja viimeksi Capri. Sitä piti ainakin kauppias Gunnar Pihl, joka toimi myös ovimiehenä. Television tuleminen lopetti molemmat teatterit, kuten myös kolme Lohjan kaupungin neljästä elokuvateatterista. Ennen sotia lipun hinta oli 6 mk, lapsilta puolet siitä; työmiehen tuntipalkka oli viitisen markkaa.

Nykyisten Tynninharjuntien ja Markkinakujan kulmauksessa Virkkalassa oli muutaman aarin kokoinen kolmikulmainen torikin maataloustuotteiden myyntiä varten. Vuoden 1924 ruotsinkielisen almanakan mukaan torilla myytiin lauantaisin sekä touko-kesäkuussa lisäksi tiistaisin. Lohjankylässä (myöh. kauppala) toripäivinä olivat läpi vuoden keskiviikko ja lauantai. Lohjan tori oli silloin jo nykyisellä paikallaan, ja sen pohjoissivulla oli torin pituinen katettu, kiinteä myyntipöytä.

Virkkalan keskustassa sijaitseva Westerholmin vanha puinen kauppatalo on ollut aikaisemmin mm. suomalaisen alakansakoulun tyyssijana. Siinä kävi äitinikin pikkukoulua 1910-luvulla Aallon perheen asuessa Maarpakassa. Varsinainen Virkkalan suomalainen kansakoulu, Ristin koulu, aloitti toimintansa v. 1894. Ensimmäinen koulutalo rakennettiin Virkkalan ristille 1896, mutta se tuhoutui tulipalossa 1953. Nykyisen Ristin koulun vanhin osa on valmistunut 1954 ja uusin 1992.

Pentti Eertamo 2009

Vieritä ylös