Osuusliike Keon Virkkalan myymälä

Osuusliike Keon lehden (vuodesta 1926 Keko-lehti) ensimmäinen numero ilmestyi 19.12.1924. Siinä kerrotaan uudesta Virkkalan myymälästä otsikkonaan Virkkalan liikepalatsimme mm:”’Työt rakennuksella aloitettiin helluntain jälkeen ja seisoo rakennus parhaillaan valmistuneena komeana paikallaan.” … ”Keskikerroksessa ovat sekatavaramyymälä ja leipämyymälä, jotka vain lasiseinä eroittaa toisistaan. Edellisen tilavuus n.6 x 10, jälkimmäisen 5 x 6 metriä. Sitäpaitsi on molemmilla varastohuoneet”… ”Yläkerrokseen tulee kaksi suurta salia kahvilaa ja ruokalaa varten”… Kalustot tehdään ensiluokkaisesti. Kun kerran on saatu rakennetuksi uhkea talo, ei yleisvaikutusta sovi pilata tökeröllä kalustolla.”Osuusliike Keon 1925 valmistunut myymälä- ja ravintolarakennus on myös Lohjan arvorakennusten luettelossa.- Toivottavasti historiallinen rakennus säilyy paikallaan ja sille löytyy käyttöä. Kuvassa Keon uusi myymälä talvella 1924-25. Edessä vasemmalta Tuulikki Majlander, Lauri Majlander, autonkuljettaja Einar Olsson, apumies Ruben Zweygberg. Ford-auto on liikkeen ensimmäinen ja ostettu 1923.

Viime elokuussa tuli kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Lohjalla perustetun ensimmäisen osuuskaupan myymälä aloitti toimintansa. Se avasi ovensa Virkkalassa, nykyisellä Virkkalantiellä, paikalla, jossa myöhemmin toimi Törrösen kello- ja kultaliike – ainakin jo 1930-luvulla. Ennen sitä talossa oli Nikolai ja Sofia (0.s. Sergejeff) Kotirannan vaatealan liike. He olivat kotoisin Venäjän Karjalasta, mutta muuttaneet Suomeen jo ennen maamme itsenäistymistä. Ennen sotia pariskunta asui jo Lohjan kauppalassa, Torikatu 5:ssä. Mies toimi silloin kiertävänä radiokauppiaana ja vaimo myi itse valmistamiaan hiivaleipiä Lohjan torilla.

Alussa mainittu osuuskauppa, jonka kilvessä oli teksti ”Lohjan Osuusliike Virkkala r.l.” joutui vararikkoon 1909 ja joutui lopettamaan hyvin alkaneen toimintansa.

Seuraava osuuskauppa perustettiin Lohjalla 1915 ja sen ensimmäinen myymälä avattiin Lohjan kylässä nykyisellä Suurlohjankadulla 23.3.1916. Liikkeen ensimmäinen sivumyymälä avattiin Virkkalassa Aleks Suomisen talossa jo 26.4. samana vuonna. Vuoden 1918 kansalaissodan seurauksena liike joutui suuriin vaikeuksiin ja mm. Virkkalan myymälän sekä Leipomon toiminta jouduttiin lopettamaan. Myymälä avattiin kuitenkin uudelleen samoissa vuokratiloissa 6.5.1922. Sen hoitajana toimi Matti Peltola ja apulaisina Olga Toivonen, Siivo Stigell ja Lyyli Lindstedt (myöh. Noutamo). Seuraavana vuonna valmistui Virkkalan työväentalon kellarikerrokseen sisustettu leipämyymälä.

Vuonna 1923 osuuskauppa osti kelloseppä Vuopiolta – tontin ja sillä olevan asuinrakennuksen Virkkalan pysäkin lähistöltä, nykyisen Tietolantien varrelta. Kaksikerroksisen tiilisen liiketalon rakentaminen alkoi helluntain jälkeen 1924 ja saman vuoden joulukuussa alakertaan muuttivat vuokratiloista sekavatavara ja leipämyymälä. Kellaritiloissa oli myymälän varasto sekä keskuslämmityksen pannuhuone. Seuraavan vuoden helmi-maaliskuussa avattiin talon toisessa kerroksessa liikkeen ensimmäinen ravintola, jonka yhteydessä oli myös ravintolanhoitajan asuinhuone. Myymälänhoitaja Onni Jylhän asunto oli saman tontin vanhassa rakennuksessa – tilavat keittiö ja kamari. Alakerran myymälän pinta-ala oli 90 neliömetriä.

Vuonna 1925 Lohjan Osuuskaupalla oli jo 15 toimipaikkaa. Niistä uusissa tiloissa toimiva Virkkalan myymälä oli myynniltään toiseksi suurin, edellään vain Lohjankylässä toimiva päämyymälä. Sinä vuonna liike avasi Etelä-Lohjalla toisenkin sekatavaramyymälän, Onni Helteen talossa Kukkumäessä. Seuraavan vuoden alussa liikkeen nimi muutettiin nimikilpailun tuloksena. Siitä tuli Osuusliike Keko. Moni virkkalalainen taisi olla vähän ylpeäkin Keon uudesta myymälästä.

Muistan Suninhaassa asuneiden isovanhempienikin seuranneen Keko-lehdestä liikkeen eri myymälöiden myyntimääriä ja olleen mielissään ”oman” myymälän menestyksestä. Sieltä he ostivat miltei kaiken tarvitsemansa ja tallettivat myös varojaan liikkeen säästökassaan.

Vuonna 1946 toimin Keon sivumyymälöiden hoitajien lomavuorottelijana. Yksi vuorottelupaikoista oli Virkkalan myymälä, jonka hoitajana oli Toivo Wessberg – yksi pari vuotta aikaisemmin sodasta palanneesta liikkeen 36 toimihenkilöstä. Tuolloin oli vielä osa myytävistä tavaroista säännöstelyssä eli ”kortilla”. Siksi laskimme ja punnitsimme tarkoin kaikki säännöstelytuotteet ottaessani myymälän vastaan, kuten myös luovuttaessani myymälän takaisin hoitajalle hänen palatessaan lyhyeltä lomaltaan. Vastuu suuresta myymälästä oli melkoinen, mutta onneksi kaikki sujui hyvin. Myymälä oli siihen aikaan jo kolmiosastoinen, uusien asetusten mukaan: sekatavara-, maito-leipä- ja lihaosasto. Myyjiä olivat Gunnel Rehn, Anita Fyhrqvist, Rakel Böhling ja Martta Forsten sekä asiapoika Mauri Liljander. Lihaosastolla oli lisäksi hankintamies eli ns. lihan ylösostaja.

Wessbergin jälkeen Virkkalan myymälän hoitajana oli Unto Laakso, sitten Kalervo Laaksonen ja Yrjö Virtanen, joka toimi myöhemmin Lohjan kunnan terveystarkastajana.

Pentti Eertamo 2012

Vieritä ylös