Liiketiloja Virkkalassa

Virkkalantie 19:ssä, Postikujan risteyksessä, sijaitsee tiilitalo, jonka alakerrassa, vasemmalla oli Alhon kemikaalikauppa, oikealla Eloheimon Vaatehtimo, jonka nimi oli myöhemmin T:mi Eloheimo sen toimiessa Veljeskulmassa. Kumpikin kauppiaista olivat kuoromiehiä; Alho kuului Lohjan Miehet -mieskuoroon ja Eloheimo virkkalalaiseen kuoroon. Em.yritykset olivat talossa jo 1930-luvulla. Myöhemmin siinä ovat toimineet ainakin säästöpankki ja varaosaliike. Nykyään se on asuin- ja toimistokäytössä. Talon on rakennuttanut rakennusmestari Grönroos.

Vuonna 1970 ilmestyi Suomen kauppa ja teollisuus kuvina -teoksen Uudenmaan lääniä käsittelevä osa. Siinä on 1170 suurta sivua, joista Lohjan kaupunkia ja kuntaa käsittelevä osuus on 48 sivua. Virkkalan-Kirkniemen-Maksjoen alueella olivat 1960-luvun lopulla toiminnassa seuraavat yritykset:

Auto- ja kuljetusala

Eino Ankkuri, Kuljetusliike R. Baggström, Kuljetusliike Veljekset Bäckman, Ragnar Danielsson, R. Danielsson, Leo Hagelberg, Esko Hottinen, Veljekset Hänninen, Paavo Kettunen, A. Kuronen, Olle Laitila, Aarne Palmroos, E. Pekki, V. Pekki, Kuljetusliike V. Puranen, Viljo Saario, Yrjö Sevon.

Ruokatavaramyymälät

Fatjan Ruokatavara, Siirtomaatavara Fyhrqvist, V. ja M. Lindqvist, Elintarvikeliike Lasse Pihl, Vappulan Ruoka- ja Sekatavara, T:mi Tarmo Åker, Virkkalan Talouskauppa.

Ravitsemusliikkeet

Atlas-Baari R. ja R. Selin, Centrum-Baari (Keko), Ravintola Tunneli (Keko).

Vaatetusliikkeet

T:mi Eloheimo, V. Kasviaro, Tyg- och Kortvaruaffär.

Jalkineliikkeet

Matti Hallaskari, T:mi Olavi Hillner.

Kelloliikkeet

Kelloliike K. Törrönen, Kelloseppä Tuomo Vuolanko.

Sähköala

Ello Oy, Lohjan Sähkö, Imatran Voima.

Kampaamot ja parturit

Kampaamo Iris, Laitilan Kampaamo, Kampaamo Mirja Makkonen, Kampaamo Marttila, Parturiliike Wikberg.

Teollisuus

Lohjan Kalkkitehdas Oy, T:mi Makko-Muovi, Metsäliiton Selluloosa Oy, Kirkniemi, Oy Evox Ab.

Louhinta ja maansiirto

Olavi Rinne Veljekset Saario

SOK:n Viljavarasto, Kirkniemi, T:mi Yngve Nyman (kotitalous), T:mi H. Törrönen (metalli), Vesijohtoliike P. Heino, Bilskola Gyro, Virkkalan Säästöpankki, Maalausliike Sulo Ruth, Maksjoen Kotileipomo.

Luettelossa olevan Törrösen kelloliikkeen omisti isänsä jälkeen Kaj Törrönen, joka tuli tunnetuksi kunnallispoliitikkona Lohjan kunnan luottamustehtävissä. Liikkeessä myytiin myös kultaa, hopeaa sekä muuta alaan kuuluvaa tavaraa. Ohjelmaan kuu-l lui myös kellojen korjaus ja huolto.

Kajn syntyessä 1927 hänen isällään oli ollut kelloliike jo viisi vuotta. Toista sataa vuotta vanha rakennus on äskettäin tehdyn korjauksen jälkeen hyvässä kunnossa ja asuinkäytössä.

Kajn nuorempi veli Otto on perustanut kelloliikkeen naapuruụteen metallialan yrityksen 1960.

Minulla on muistikuva myös veljesten isästä ”Vanhasta Törrösestä”. Hän herätti huomiota mm. käyttämällä jo vanhana miehenä kesäisin polvihousuja, mikä ennen sotia oli varsin harvinaista.

Kauppakujan loppupäässä (nyk. Tietolantie) on v. 1925 Karjalan Kannaksen Terijoelta tuotu taitekattotalo. Siinä toimi Virkkalan säästöpankki 1936-43 ja sen jälkeen Långströmin ruoka- ja sekatavarakauppa, joka on jo lopettanut toimintansa. Nykyisin rakennuksen yläkerrassa on seitsemän huonetta käsittävä asunto; alakerta on varastotiloina. Talon lounaispuolella näkyy vielä pieni kolmikulmainen aukio, jossa on toiminut kauan Virkkalan tori. Siellä myytiin pääasiassa maalaistuotteita ja se oli vuoden 1924 almanakan mukaan auki lauantaisin sekä lisäksi touko-syyskuussa myös tiistaisin.

Pentti Eertamo

Vieritä ylös